Skor och löpning

Även om man har bra skor och välvårdade fötter är det lätt att skada sig vid löpträningar eller rejäla tävlingstillfällen! Otaliga guider och artiklar tar upp tips för hur man skall förhindra de värsta blessyrerna och även vad man skall göra om man råkar få skoskav i ett skarpt läge. Det finns många olika typer av skor för de som älskar löpning och varje modell har sina för och nackdelar.

Generellt kan man säga att varje par skor behöver springas in för att man skall kunna använda dem under tävling eller träning. Detsamma gäller vandringsskor och pjäxor. Fötterna är känsliga för stor belastning och att vänja sig vid ett nytt par kan ta tid! Flera bloggar tar upp utmaningen med skor och löpning. Bland annat denna löparblogg från expressen.

Bästa förutsättningar för löpning

Om man har kontinuerliga besvär med fötterna vid löpträning kan man gå till en sjukgymnast eller en bättre affär för springskor. Här kan man få råd och tips som underlättar eller i bästa fall helt eliminerar de problem man haft! I vissa fall är det rent ortopediska faktorer som ligger bakom skador och snedbelastningar. I andra fall är det en fråga om teknik.

Det finns ingen färdig lösning som passar för alla utövare runt om i landet även om det ibland skulle vara bra med en sådan! När man har bra skor som dämpar de värsta stötarna kan man komma undan med en något värre teknik. Skall man ge sig iväg på en barfotalöpning är det någonting helt annat! Här behöver man noga lära sig hur man springer utan att skada fötter, häl och muskler. Det är alltid intressant att utmana sig i sin idrottsgren och olika springstilar kan helt klart sätta kunskaper på prov som aldrig innan. Tänk på att fötterna behöver vänja sig och värmas upp innan de får ta allt för hög belastning. Detta är någonting som kan hjälpa kroppen att hantera utmaningarna och bli starkare i de moment som annars kunnat vara kritiska.