Skaljackor för barn

De senaste åren har det blivit väldigt populärt med skaljackor till barn. En skaljacka är en ovadderad jacka med endast tunt foder inuti. Jackan ger ingen värme i sig, men däremot är den vind- och vattentät.

Lager-på-lager

Tanken med en skaljacka är att man ska klä barnet efter lager-på-lager-metoden. Det ska alltså vara de kläder som barnet har under som avgör hur varmt barnet är. Därför kan också en skaljacka användas i stort sett under hela året. Det första lagrets uppgift är att värma kroppen och att transportera bort fukt från kroppen. Ull och syntet är bra material att ha närmast kroppen, medan man bör undvika bomull. Mellanlagrets uppgift är att isolera samtidigt som det andas så kroppen ventileras. Ull är bra även som mellanlager, liksom fleece. Många skaljackor kombineras med en avtagbar fleecejacka. Det tredje och yttersta lagrets uppgift är att hålla vind och vatten borta samt andas så fukt transporteras från kroppen. Här är bomull och syntet bra, gärna med Gore tex funktion och skaljackor är därför väldigt bra exempel på plagg som passar som ytterlager.

Köpa skaljacka till ditt barn

De flesta som tillverkar barnkläder har sin egen skaljacka i sortimentet och därmed finns också skaljackor att köpa i alla prisklasser. Hur mycket regn en jacka står emot anges med vattenpelare. För att klara av en regnskur krävs det vanligen att jackan klarar en vattenpelare på minst 10 000 mm. För att en skaljacka verkligen ska kunna hålla tätt bör du också se till att jackans sömmar är tejpade, annars är det risk att vatten tränger igenom där. En del skaljackor är förstärkta vid utsatta områden. För de minsta barnen finns det numera också skaloveraller ifall man inte vill satsa på en skaljacka. Vill du hitta rätt webbutik finns otaliga skaljackor för barn hos gneis.se

Skillnad mellan skaljackor och regnkläder

En skaljacka är vind- och vattentät, men det innebär inte att en skaljacka är detsamma som en regnjacka i galon. Ett barn brukar klara av en mindre regnskur i en skaljacka, men vid ihållande regn klarar inte en skaljacka att hålla tätt. En skaljacka andas och det gör inte regnkläder i galon. Därför ska inte galonkläder användas när det inte regnar, men en skaljacka kan användas vid i stort sett allt väder, utom när det spöregnar eller är riktigt, riktigt kallt. En skaljacka skyddar bra mot blåst och håller barnet varm samtidigt som den skyddar mot smuts.