Cykelskor för MTB-cykling och triathlon

Cykelskor för MTB-cykling och triathlon

Mountainbikeskor har ofta mer mönstring på undersidan av skon samt en kraftigare yttersula som är gjord för att gå på. Det är också vanligare att mountainbikecyklister kopplar loss sina cykelskor från pedalerna än att racercyklister gör detsamma. Skor som är framtagna för mountainbikecykling leder dessutom bättre bort den lera som annars gärna byggs upp under skon när du cyklar i terräng. Sulans styvhet och skons vikt är två viktiga faktorer, men inte i riktigt samma utsträckning som om du skulle köpa en racersko.

Cykelskor för mountainbikecykling behöver vara mer anpassade för att gå i, leda bort lera och skräp bättre, ge en god komfort samt vara enkla att fästa vid pedalerna och att lossa från desamma. Likt racerskor kan mountainbikeskor ha olika mekanismer för stängning av skon, men de har ofta utvecklats för att förhindra att vatten tränger in i skon och mer skydd vid tårna för att skydda mot skräp och annat du kan stöta på i spåret.

Inte alla cykelskor för mountainbikecykling är framtagna för att användas tillsammans med klickpedaler, utan det finns även ett stort antal skor som är gjorda för plattformspedaler. Dessa skor påminner ofta mycket om skor gjorda för klickpedaler, men har en gummisula med bättre grepp som fungerar bättre ihop med plattformspedaler.

Cykelskor för triathlon

En annan typ av cykelskor är de som ofta används inom triathlon. Likt racerskor är dessa skor framtagna för att ge en hög prestanda, med en styv sula, en låg vikt och ett bra fäste i pedalerna. Den stora skillnaden mellan de bägge skotyperna är stängningsmekanismen. Triathleter behöver nämligen snabbt och enkelt kunna ta på och av sig skorna. Därför har de flesta cykelskor för triathlon ett enda kardborreband, eller en liknande stängningsmekanism, för att säkerställa att det går fort att få i och ur foten i/ur skon.

Triathlonskor har dessutom en ögla på hälen som hjälper dig att enkelt få tag i den bakre delen av skon och därmed låta dina fötter glida i och ur skon. Ventilation är en viktig faktor på cykelskor för triathlon, eftersom det är en sommarsport och fötterna sannolikt är våta efter simningen. Dessa typ av skor är även att föredra vid cykellopp som Cykelvasan, beroende på vilken nivå man ligger på självfallet.