Vad gör jag om storleken på min MTB är för liten?

Vad gör jag om storleken på min MTB är för liten?

Om du ska följa det råd för inköp av MTB-cyklar, eller andra typer av cyklar för den delen, som ofta ges på olika webbplatser behöver du prova din cykel innan du köper den. Detta är dock ett överdrivet påstående som inte har någon förankring i verkligen. Varför vi påstår att det är en myt? Eftersom det finns flera olika sätt på vilka du kan justera din cykel. De främsta faktorerna för komforten är höjden på din sadel samt ramens höjd, längd och vinkel. Vad gäller styret bör du titta på dess höjd och vinkel. Dessa faktorer spelar en större roll än vad många föreställer sig och kan råda bot på de allra flesta fall där du som cyklist inte känner dig bekväm på din cykel.

Justera storleken på din MTB

Om du upplever att din MTB inte är särskilt bekväm kan du behöva göra vissa justeringar av sadeln och styret. Sadeln bör i de allra flesta fall vara rak, eftersom det generellt sett är obekvämt att sitta på en sadel som lutar uppåt. Om sadelns nos istället pekar nedåt, kommer du drivas framåt mot styret. Detta kan ge upphov till spänningar i dina axlar. För att säkerställa att styret är rätt inställt bör du kontrollera att du på ett bekvämt sätt kan luta dig framåt, utan att sträcka dig i varken rygg, nacke eller handleder.

För att ta reda på vilken höjd på sadeln som är lämplig på din MTB, bör du sitta på den med bägge hälarna på pedalerna, och sakta trampa bakåt. Sadeln har rätt höjd när dina ben sträcks ut helt när respektive pedal passerar bottenläget. Dina höfter bör hela tiden vara raka. Om de rullar är sadeln för hög och dina ben riskerar att sträckas ut för långt, vilket kan vara skadligt för dina knäleder. Om ditt knä böjs när pedalen passerar bottenläget, är sadeln sannolikt för låg. Vissa nybörjarcyklister föredrar en lite lägre sadelhöjd då det gör det blir enklare att få kontakt med marken. En något för lågt inställd sadel är bättre för knäna än en sadel som sitter för högt.