Hur ska man matcha väggdekor/tavlor hemma?

Något som blivit trendigt är att investera i så kallad väggdekor. Det ger en förändring till hemmet, utan att kosta allt för mycket. Idag finns det flera tusen olika typer av motiv att välja mellan. Ett annat sätt att förändra är att köpa väggdekoration i form av tavlor i olika former och storlekar. Inte heller dessa kostar en förmögenhet.

När det gäller att köpa väggdekoration, finns det i princip bara en tumregel – du måste gilla den! Men det finns även andra tips som kan vara till hjälp när du ska välja väggdekor, som kan hjälpa dig att skapa ett harmoniskt och mysigt hem. Läs vidare och ta del av vissa regler och bestäm sedan själv vad som passar din smak och ditt hem bäst.

Placera dina tavlor i rätt höjd är den första regeln. Det är mest behagliga att titta på om de är praktiskt placerade. Om vi ser till den genomsnittliga ögonhöjden så ligger den på kring 1,60 meter. Om man ska se tavlorna när man står upp så är denna höjd den bästa. Genom att följa samma regel är det mer behagligt och bekvämt att titta på en tavla som hänger framför en soffa eller bredvid ett matbord från en lägre höjd, vilket är varför de i allmänhet bör placeras närmare betraktaren.

Se på kanterna, i rummet där du ska hänga upp tavlor. Riktlinjer kan vara fönsterkarmens, dörrens eller garderobens kurva. Rummet blir mer balanserat.

Ordna bildgrupper geometriskt med olika storlekar på bilderna/tavlorna. Gärna i form av en kvadrat eller rektangel. Om du sätter en tavla på ena sidan av väggen, så sätt en som visuell motvikt på den andra sidan.

Samspel av möbler och tavlor är viktigt. Om du har en för liten tavla så kan den försvinna så väl som stora bilder kan kännas överväldigande om du har små möbler.

Men som alltid: Regler är till för att brytas! Det viktigaste är att du känner dig bekväm och att du är nöjd med rummet! Du kan också ändra rummets stil och utseende då och då, när du känner för det – kom bara ihåg att visuell harmoni är nyckeln.