Löpare? Därför ska du använda kompressionsstrumpor

Många som ägnar sig åt löpning, både på hög och låg nivå, har vittnat om att kompressionsstrumpor är en strålande uppfinning. Men vad är det egentligen för skillnad på en sådan strumpa och en vanlig, och vad är det som gör att den är så bra just i samband med löpning? Svaret, och annan information, finner du här.

Vad är kompressionsstrumpor?

Kanske har du sett en löpare ute i motionsspåret eller på löpbandet på gymmet som bär knähöga strumpor, och funderat på varför. Det du då sett är troligen ett par kompressionsstrumpor. Förutom att dom vanligen är knähöga så sitter dom också otroligt tight runt anklar och ben. Trycket kan vara så högt att det till och med är lite svårt att krångla på sig strumporna men när dom väl är på plats kommer många fördelar på löpande band.

Kompressionsstrumpor och löpning

Kompressionsstrumpor påminner om vanliga stödstrumpor men är framtagna för att användas i samband med olika sporter – till exempel löpning. Dom är gjorda av fukttrasporterande material och har ofta en sportig design, till skillnad från stödstrumporna som ofta är lite mer diskreta. Kompressionsstrumpornas egenskaper är att dom sitter åt hårt runt benet, vilket under löpning hjälper blodcirkulationer. Många som bär den här typen av strumpor under träning menar att benen känns piggare och fräschare under hela passet, jämför när man använder vanliga strumpor.

För ytterligare effekt är det bra att bära strumporna även efter avslutat träningspass, då återhämtningen blir både bättre och snabbare. Musklerna avlastas och cirkulationen hålls igång.

Sammanfattningsvis kan man säga att strumporna ger följande effekter:

  • Bättre uthållighet
  • Bättre återhämtning

Att tänka på

För den som ska köpa och använda ett par kompressionsstrumpor för första gången är det bra att veta att det finns olika kompressionstryck. Enkelt förklarat kan man säga att det finns strumpor som sitter åt olika hårt och det är bra att börja med en ”snällare” variant, för att sedan öka eftersom man vänjer sig.

Tänk också på att välja ett par strumpor gjorda av ett material som lämpar sig för träning. Under löpning svettas man mycket och man vill då att fukten, eller svetten, ska transporteras bort från huden. Många av dom kompressionsstrumpor som finns att köpa i sportbutiker är av sådant material, och det finns i regel flera olika prisklasser att välja bland.