Orkidébevattning

Vattna blommor är en sak, men vattna orkidéväxter är en annan! Trots att alla växter behöver vatten för att klara sig, är det inte alla som uppskattar fuktig jord och näringstillskott. Orkidéer är svårt att tala om som enhetligt begrepp i och med att det finns så många olika arter att välja bland. Vissa är nästintill ökenväxter som klarar sig hur länge som helst utan vatten, medan andra behöver hög temperatur och fuktig luft för att må bra. Enligt denna infosida om orkidéblommor är det över 25 000 arter som går in under benämningen orkidéer och det stämmer bra med övriga källor. Bara omkring 50 av dessa finns i Sverige även om de i allmänhet går under specificerade benämningar som nattviol eller guckosko.

Exklusivitet

Under historien har det varit de med stora förmögenheter och status som kunnat ge sig in i orkidéodling som hobby. Det finns otaliga expeditioner som påbörjats i syfte att finna nya arter att ta med tillbaks till Sverige. I nutid är det vanligt med orkidéer även om skimret kring dessa växter finns kvar! Det är inte enkelt att odla orkidéer när det handlar om förökning. Det krävs då att en svamp angriper växten och att det blir ett symbiotiskt band mellan svamp och frö. Det är svårt att iscensätta artificiellt! Däremot kan man köpa och odla växterna hemma utan allt för stora problem eller utrustning som lampor och temperaturmattor vilket kan behövas för vissa andra tropiska växter.

När det kommer till vattning och jord är det mycket som är ovanligt sett till hur man tar hand om andra krukväxter. Orkidéer vill ofta ha karg jord som till stor del är stenar och bark. Vanlig torvrik jord blir för kompakt vilket gör att växten skadas genom fuktproblem och svampinvasioner vilket är vanligt. När man vattnar en orkidé är det fråga om att skölja eller sänka ner innerkrukan i vatten för att sedan ta upp densamma och låta vattnet rinna iväg. Det är i och med detta också ganska enkelt att ta hand om växterna ifall man bara tar in fakta om hur man skall göra det hela enligt alla tänkbara regler och direktiv.