Så byter man fiberleverantörer

Det finns väldigt många olika fiberleverantörer idag och alla slåss de om kunderna med olika erbjudanden, utlovande av kortare bindningstider och snabbare uppkoppling. Men att byta fiberleverantör är inte bara ett knapptryck på en hemsida bort, det finns lite flera saker att tänka på.

Termer inom fiber att ha koll på

För någon som just har bytt bostad eller känner att kostnaden för bredbandet är inte vad som hade kunnat önskas, finns det vissa termer som är bra att ha kolla på när man får i tankarna av att byta fiberleverantör.

  • Öppna nät
  • Stängda nät
  • Mediaomvandlare
  • IPTV

För det första bör man ha koll på vilka som kan leverera bredband till det område man bor i och om man är ansluten till ett öppet nät eller om fibernätet är låst till en aktör. Ett öppet nät eller öppna stadsnät som de också kallas, innebär att du som konsument fritt kan välja mellan vilken leverantör du önskar. Motsvarigheten till detta är stängda nät vilket betyder att ditt bredband enbart kan levereras av en enda leverantör, dessa nät ägs ofta av kommunala elbolag.

Om man kan välja fiberleverantör

Lever du i ett så kallas öppet stadsnät har du valet att välja din fiberleverantör. Vad som sker i första hand är att din nya fiberleverantör behöver byta hårdvaran i fastigheten som gör så att fibrerna som kommer in till fastigheten omvandlas till bredband. Denna hårdvara kallas för mediaomvandlare eller mediakonverterare.

Något som idag också medföljer i de flesta fiberleverantörers avtal är IPTV-paket. IP TV är TV som distribueras över en IP adress istället för en kabel. Detta är idag mycket eftertraktat eftersom det ofta medför ett stort urval av kanaler och även vissa streamingtjänster. Leverantörernas utbud kan skilja sig åt så detta kan vara något att undersöka inför valet av fiberleverantör.

Börja med att söka på nätet eller så kan man kolla med sin kommun vilket stadsnät staden man bor i har och om det är öppet eller stängt. Bor man i ett fastighetshus är det lättast att kontakta fastighetsägaren och fråga vilken leverantör eller leverantörer de använder sig av. Kikar på man listan över nät i huset, kan man även få en indikation vad grannar använder hemma hos sig.