Skillnaderna mellan en infraröd bastu och en ”vanlig”

 

Med en vanlig, eller traditionell bastu, menas en sådan som värms om med ett eldrivet bastuaggregat. I en infraröd bastu finns inget sådant utan den värms istället upp med infrarött ljus. Men det finns även andra saker som skiljer dom olika modellerna åt – du kan läsa mer om vad i texten nedan.

Uppvärmning och temperatur

Det som främst skiljer en infraröd bastu från en vanlig är själva uppvärmningen. I en ”infrabastu” sker uppvärmningen med hjälp av paneler med infrarött ljus och det ger en helt annan upplevelse. Dels är temperaturen lägre, vanligen har man ca 40–60 grader varmt när man bastar i en infraröd bastu. I en vanlig ligger temperaturen generellt kring 80–100 grader.

Det finns också en annan sak som skiljer modellerna åt när det kommer till uppvärmning, temperatur och värme. Det är att i en vanlig bastu så värms kroppen på utsidan trots väldigt höga temperaturer.

I en infraröd bastu tränger värmen ner i huden på djupet och skapar en helt annan känsla av värme i kroppen, trots att temperaturen är markant lägre.

Infraröd bastu och vanlig bastu – olika modeller

För en vanlig bastu har man vanligen som ett litet rum med bänkar och aggregat – dom flesta har nog suttit i en sådan, eller åtminstone ett en hemma hos någon, på ett spa eller på ett badhus. En infraröd bastu finns i många olika modeller – man kan exempelvis bygga om en vanlig bastu till en infraröd genom att plocka bort aggregatet och ersätta det med infraröda paneler.

Men det finns också andra modeller och vanligast är byggsatser som man själv bygger ihop och placerar var helt i hemmet man själv vill. Vill man så kan man ha den i vardagsrummet, även om det kanske inte är så vanligt. Det finns många olika storlekar men dom flesta har liknande design – man kan säga att det blir som ett portabelt basturum.

En infraröd bastu av denna modell kan alltså placeras i princip var som helst och det krävs inga avancerade installationer. Man sätter bara kontakten i ett vanligt vägguttag och sedan kan man börja basta!

Sammanfattningsvis kan man säga att dom stora skillnaderna mellan dom olika bastutyperna är:

  • Uppvärmning och temperatur
  • Upplevelsen
  • Installationen
  • Utseendet
  • Pris