Intressant om korsettens historia

  • Korsetten kom till i Grekland tidigt. Stort intresse kunde först synas på 1500-talet, eftersom den ansågs ge kroppen rätt former för det rådande modet. Under medeltiden bar även män korsett för att kläderna skulle sitta snyggt på kroppen.
  • Korsetter har historiskt tillverkats av t.ex. valben och järnskenor för att plagget skulle ge den rätta formen när det snördes åt. Detta försvårade tvättning av plagget, så det var troligtvis inte så värst trevligt att bära korsett…
  • Under modets utveckling blir korsetten en viktig del som skapar och framhäver en kvinnlig timglasformad figur. Genom teknisk utveckling börjar korsetterna massproduceras, och allt fler kvinnor har sedan korsetter i sitt liv. Korsetterna utvecklas ständigt till nya formande plagg; både bustier och bh, som stödjer och formar, kommer ursprungligen från korsettens tanke om att forma kroppen till sitt bästa enligt tidens mode.

Därför är korsetten populär idag

Nu för tiden är korsetten ett modeplagg som kan föra tankarna till klassisk skönhet och romantik, men även till burlesque och BDSM, helt beroende på hur plagget bärs och vilken typ av korsett man väljer. Plagget kan användas både som ett formande underplagg när man vill framhäva figuren från sin bästa sida under en tight klänning, och som förföriskt plagg i sovrummet. Genom att bära korsett visar du upp din klassiskt kvinnliga sida extra mycket, vilket kan ge livet en spännande, extra krydda.

Tänk på detta när du väljer korsett!

Idag är korsetterna oftast inte lika begränsande för kroppen som förr, så du kan bära en lätt formande korsett och fortfarande andas. Vill du ha en riktigt stram korsett bör du satsa på en med stålskenor, men då är det på bekostnad av komforten. De mjukare korsetterna har istället skenor av plast, eller kan faktiskt helt sakna skenor.

Många korsetter har den klassiska snörningen i ryggen, vilket ger dig möjlighet att öka eller minska på hur hårt korsetten ska sitta mot kroppen. Det är även vanligt med snygga dekorationer i form av spetsar och applikationer, för att öka plaggets modegrad och känsla av romantik. Idag har du chansen att hitta den korsett som är rätt för just dig!